Juridische bom onder gesprekken wet-Major

© BELGA

Juridische bezwaren dreigen de gesprekken over de aanpassing van de wet­-Major, de wet die de havenarbeid regelt, opnieuw te ondergraven.

De patroonsorganisatie Cepa riskeert van kartelvorming te worden beschuldigd. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen maandag.

In het al bijna twee jaar aanslepende debat met Europa over de wet-Major leek zich de voorbije weken een oplossing af te tekenen. Europa wil de huidige pool van havenarbeiders “liberaliseren” zodat ook bijvoorbeeld interimkantoren dokwerkers zouden kunnen aanbieden. België zou die liberalisering in zijn wetgeving opnemen, maar tegelijk zou een meerderheid van de werkgevers er zich contractueel toe verbinden toch alleen met de huidige pool verder te werken.

Druk op vakbonden

Binnen Cepa groeide echter de twijfel of Europa dit juridisch zou slikken en er werd een juridisch advies gevraagd aan een advocatenkantoor. Daaruit blijkt nu dat de Cepa-bestuurders dan persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld en dat Europa zo’n akkoord als een kartelafspraak zou kunnen interpreteren.

Maar ook de vakbonden zitten ongemakkelijk. Zij hadden gehoopt een sociaal akkoord eind deze maand in een referendum te kunnen voorleggen. Intussen is er via Facebook echter een door de PVDA en een deel van het ACV geïnspireerde beweging die oproept om de vakbonden onder druk te zetten. Die beweging wil op 22 februari in Antwerpen betogen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content