Juncker pleit voor gemeenschappelijk minimumloon in eurozone

© reuters

Volgens voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker moet er een Europees minimumloon komen. Anders dreigt de eurozone de steun van de ‘werkende klasse’ te verliezen.

Volgens voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker moet er een Europees minimumloon komen. Anders dreigt de eurozone de steun van de ‘werkende klasse te verliezen.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die tot het eind van januari aan het hoofd staat van de Eurogroep, dringt er bij de Europese regeringen op aan oog te hebben voor de sociale rechten van de werknemers.

Om de goodwill van de ‘werkende klasse’ te bevorderen, moet er een gemeenschappelijk minimumloon binnen de eurozone komen, aldus Juncker. Die goodwill is nodig om de geplande bezuinigingsplannen van de afzonderlijke lidstaten draaglijk te maken, verklaarde hij donderdag tijdens een toelichting in het Europees parlement in Brussel .

“We hebben een basispakket sociale rechten voor werknemers nodig, waaronder – van essentieel belang – een wettelijk verplichte minimumloon binnen alle lidstaten van de eurozone,” verduidelijkte Juncker aan de leden van het parlement. “Anders dreigen we de steun van de werkende klasse te verliezen.”

Wat de schuldencrisis betreft, waarschuwde Juncker voor zelfgenoegzaamheid. “Ik denk dat het ergste achter de rug is, maar er wachten ons nog moeilijke opdrachten”, luidde het.

Er is nog geen opvolger aangeduid voor Jean-Claude Juncker, die sinds 2005 voorzitter is van de de Eurogroep. De zogenaamde Eurogroep bestaat uit de ministers van Financiën van de landen van de eurozone. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content