Joseph Stiglitz: ‘Euro niet goed voor de vrede’

© reuters

De Europese eenheidsmunt verdeelt de Europeanen en is dus ‘niet goed voor de vrede’. Dat zegt econoom en voormalig Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz in een interview met het Duitse Handelsblatt.

De Europese eenheidsmunt verdeelt de Europeanen en is dus ‘niet goed voor vrede’. Dat zegt econoom en voormalig Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz in een interview met het Duitse Handelsblatt.

“Alle externe waarnemers zijn het erover eens dat de euro en het politiek beleid dat erop gericht is de eurozone te redden de Europeanen verdeelt,” aldus Stiglitz. De econoom verwijst in dat verband niet alleen naar de verdeeldheid tussen de onderlinge lidstaten, maar ook naar de nationalistische en extremistische stromingen binnen de lidstaten zelf.

Elementen die niet goed zijn voor de vrede binnen Europa, waarschuwt Stiglitz. Voor de econoom is de balans in ieder geval negatief: “De euro werkt contraproductief,” luidt het.

Stiglitz blijft wel vaag over de toekomst. “De huidige labiele situatie zal leiden tot meer of tot minder integratie,” zegt hij. Volgens de Nobelprijswinnaar Economie van 2001 hadden de grondleggers van de Europese Unie allicht gelijk een eenheidsmunt in het leven te roepen, maar kan het nooit hun bedoeling geweest zijn iets in stand te houden enkel en alleen om een ramp te voorkomen.

Wat de Nobelprijs voor de Vrede voor de Europese Unie betreft, wilde Stiglitz nog het volgende kwijt: “De EU werd opgericht als een project van vrede dat de vrede heeft kunnen bewaren in Europa. Daarom heeft ze de prijs verdient.” “Maar de EU is niet hetzelfde als de eurozone,” voegde hij eraan toe. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content