ING verwacht matige economische groei, terwijl inflatie langzaam afneemt

© Belga

De wereldwijde economie zal in de tweede helft van 2024 matig groeien, terwijl de inflatie langzaam afneemt. Voor België wordt voor dit jaar een economische groei van 1,2 procent voorspeld, luidt het in de nieuwste macro-economische vooruitzichten van ING België.

Met de prognoses voor België zit ING op hetzelfde niveau als de Nationale Bank, die twee weken geleden eveneens een economische groei van 1,2 procent dit jaar naar voren schoof. België zou het zo beter doen dan de eurozone, die gemiddeld op 0,8 procent groei zou uitkomen. 

Na een recessie in de tweede helft van 2023, is er in de eurozone sinds begin dit jaar weer economische groei. Die wordt ondersteund door onder andere lagere energieprijzen en toegenomen koopkracht. “Er zit echter weinig versnelling in, want het fiscaal beleid zal onder impuls van Europa restrictiever worden en we zien ook dat de langdurige malaise in de industrie nu toch ook voor ontslagrondes begint te zorgen”, aldus Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

Wereldwijd zullen de aanhoudende geopolitieke spanningen – denk aan Oekraïne en het Midden-Oosten – volgens ING België slechts een beperkte impact hebben op het groeiritme. Het verwacht “een voortzetting van het huidige matige groeiprofiel”.

De bank verwacht voorts dat de inflatie maar langzaam zal afnemen. “De hoop dat de rente in het komende halfjaar fors kan dalen, kan dan ook best worden opgeborgen”, aldus Vanden Houte. De econoom denkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in 2025 uiteindelijk zal verlagen tot 2,5 procent. “In de VS zien we de korte rente, in een Trump-scenario (waarbij Donald Trump de presidentsverkiezingen wint, red.), terugvallen tot 4 procent, wat nog altijd relatief hoog is”, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content