Inflatie eurozone stijgt onverwacht in juli: uitdaging voor ECB

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB dicteert onrechtstreeks ook de rente op spaarboekjes. © Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

De inflatie in de eurozone is in juli onverwachts gestegen, blijkt uit een eerste schatting van Eurostat. Dit vormt een uitdaging voor de Europese Centrale Bank (ECB), die nu waarschijnlijk terughoudender zal zijn met nieuwe renteverlagingen.

De inflatie in de eurozone kwam in juli uit op 2,6 procent, vergeleken met 2,5 procent in juni, en was hoger dan analisten hadden verwacht. In Nederland, Frankrijk en Duitsland stegen de prijzen van consumptiegoederen sneller, terwijl België een lichte vertraging zag, maar met 3,64 procent blijft de inflatie daar relatief hoog. De inflatie ligt nog steeds boven de doelstelling van 2 procent die de ECB nastreeft.

De kerninflatie, die volatiele elementen zoals energie uitsluit, bleef in juli voor de derde maand op rij stabiel op 2,9 procent. De volgende vergadering van de ECB vindt plaats op 11 en 12 september. Hoewel economen uitgingen van een mogelijke tweede renteverlaging, is dit nu minder zeker. De economische groeicijfers in de verschillende eurolanden zullen ook een belangrijke rol spelen bij de beslissing van de ECB om de rente te verlagen.

Kijk ook:

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content