IMF somber over Belgische arbeidsmarkt

© belga

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt er rekening mee dat de werkloosheid in België de komende jaren toeneemt in vergelijking met dit jaar.

IMF kwam dinsdag met bijgestelde prognoses voor de wereldwijde economie op de proppen. Dat rapport bevat ook prognoses voor wat de werkgelegenheid betreft. En die prognoses ogen bepaald somber voor België.

Voor 2014 mikt het IMF namelijk op een werkloosheidsgraad van 9,1 procent in België, tegenover 8,4 procent dit jaar. Ook in 2015 blijft het Belgische werkloosheidpercentage met 8,9 procent hoger dan dit jaar.

Het gemiddelde voor de eurozone ligt wel nog hoger, met respectievelijk 11,9 en 11,6 procent tegenover 12,1 procent dit jaar, al geeft dat hogere percentage een vertekend beeld door de kaalslag in de crisislanden van de eurozone. Spanje bijvoorbeeld kampt dit jaar met een werkloosheidsgraad van 26,4 procent.

In onze buurlanden zou de werkloosheidsgraad volgend jaar stijgen van 6,9 tot 7,3 procent in Nederland, en van 10,8 tot 11 procent in Frankrijk. Duitsland zou de werkloosheidsgraad licht zien afnemen van 5,3 tot 5,2 procent.

Toch een belangrijk verschil: de werkloosheid in de eurozone (gemiddelde) neemt af, terwijl het percentage werklozen in België toeneemt.

De prognoses van het IMF stemmen bovendien niet overeen met de recente vooruitzichten van het Federaal Planbureau. Het Planbureau rekent voor 2014 en 2015 op een werkloosheidspercentage van respectievelijk 8,4 procent en 8,3 procent. Het Planbureau blijkt met andere woorden optimistischer dan het IMF.

Wat de toename van het bbp verwacht, mag België volgens het IMF zowel in 2014 als in 2015 een economische groei van 1,2 procent verwachten. Ook daar blijkt het Planbureau positiever met een verwachte toename van respectievelijk 1,4 en 1,8 procent. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content