IMF optimistischer over groei eurozone
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt zijn groeiprognoses voor de eurozone opwaarts bij. Dat is niet het geval voor het Verenigd Koninkrijk.
De wereldwijde groeiverwachting is in de maandag gepubliceerde juli-update van de World Economic Outlook niet herzien. Het IMF gaat er nog steeds vanuit dat de wereldeconomie dit jaar 3,5 procent aandikt en volgend jaar 3,6 procent. Het groeitempo zit dus in de lift, maar van een krachtige wereldwijde economische groei – zoals we die voor de crisis kenden – is voorlopig nog geen sprake.
Eurozone
Volgens de recente prognoses van het IMF gaat de economie in de eurozone er dit jaar gemiddeld 1,9 procent op vooruit en volgend jaar met 1,7 procent. Bij de vorige raming in april rekende het IMF respectievelijk op 1,7 en 1,6 procent.
Het IMF stelt vast dat veel landen in Europa in de eerste maanden van dit jaar verrassend sterke groeicijfers lieten zien. Vooral in Spanje en Italië ziet de situatie er inmiddels heel wat rooskleuriger uit.
Nu onder meer de Franse presidentsverkiezingen achter de rug zijn, lijken ook de politieke risico’s in het eurogebied weer wat afgenomen.
Verenigd Koninkrijk en VS
Maar voor de Britten staan de sterren – volgens de IMF-prognoses althans – minder gunstig. Dat heeft te maken met de onzekerheden rond de brexit. De economische groei over het Kanaal bleef in het eerste kwartaal van dit jaar onder de verwachtingen. Het IMF rekent voor het Verenigd Koninrijk voor dit jaar op een toename met1,7 procent, waar aanvankelijk 2 procent werd voorspeld. Voor 2018 blijft de prognose ongewijzigd op 1,5 procent.
Net als voor het Verenigd Koninkrijk blijkt het IMF eveneens pessimistischer over de economie van de VS. Verwacht wordt dat het bbp van de Verenigde Staten dit en volgend jaar jaar toeneemt met 2,1 procent. Eerder werd gerekend op een toename met respectievelijk 2,3 en 2,5 procent. Het IMF verwacht dat het budgettaire beleid van president Donald Trump “minder expansief zal zijn dan verwacht”. De regering-Trump mikt op een economische groei van 3 procent.
China, Japan en het Midden-Oosten
De voorspellingen voor China en Japan werden naar boven bijgesteld, waarbij de Chinese economie met ongeveer 6,5 procent zou groeien in 2017 en 2018.
De groei in het Midden-Oosten zou, na een 2016 van 5 procent groei, dit jaar zo goed als halveren. Verwacht wordt dat de economie van Saoedi-Arabië, de grootste uitvoerder van ruwe olie, dit jaar nagenoeg stilvalt. De olie-uitvoerende landen hebben honderden miljarden dollars verloren sinds de ineenstorting van de olieprijzen sinds halfweg 2014.