IAO waarschuwt voor ‘verloren generatie’

© Thinkstock

Wereldwijd zijn 75 miljoen jongeren tussen 15 en 24 jaar werkloos. Dat is 12,7 procent.

Dat blijkt uit het rapport ‘Mondiale werkgelegenheidstrends voor jongeren 2012’ van de Internationale Arbeidersorganisatie (IAO). Ten opzichte van 2007 is het aantal werkloze jongeren met 4 miljoen gestegen.

Volgens de verwachtingen zal de jeugdwerkloosheid voor 2016 niet dalen. De IAO waarschuwt voor een “verloren generatie”.

Arabische Lente

De regio’s met de hoogste jeugdwerkloosheidscijfers zijn Noord-Afrika (27,9 procent) en het Midden-Oosten (26,5 procent), waar de Arabische Lente voor een stijging van 5 procent zorgde.

In de ontwikkelde economieën en de Europese Unie ligt het aantal jonge werklozen op ongeveer 18 procent, een gevolg van de massale “drop-out” uit het beroepsleven.

Aanbevelingen

Het IAO publiceert in zijn rapport enkele aanbevelingen voor een jeugdwerkgelegenheidsbeleid. Eerst en vooral moeten zowel het macro-economische- als het groeibeleid zich richten op het scheppen van werkgelegenheid en investeren in jongerentewerkstelling.

Ook moet de kwaliteit van het werk verbeteren en moeten de maatregelen voor een actief arbeidsmarktbeleid kunnen worden aangepast aan specifieke noden van landen en regio’s.

Even belangrijk, tot slot, zijn samenwerkingen tussen regeringen, werkgeversorganisaties, vakbonden en andere organisaties om de realisatie van waardige werkgelegenheid voor jongeren concreet te maken. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content