Huiszoekingen bij Bijzondere Belastingsinspectie (BBI)

Francis Adyns © YouTube

Het Brusselse gerecht heeft dinsdag verschillende huiszoekingen uitgevoerd in kantoren van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) en privéwoningen. Dat bevestigt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

De huiszoekingen zouden er komen na vier afzonderlijke klachten van administrateur-generaal Frank Philipsen van de BBI wegens schending van het beroepsgeheim en de perslekken die daaruit voortvloeien.

Volgens Adyns vonden de huiszoekingen plaats in de kantoren van de BBI in Brussel, Antwerpen en Gent. Een andere, goede bron zegt dat in Gent het bureau is doorzocht van de vorige gewestelijke directeur, Karel Anthonissen.

De woordvoerder van de FOD Financiën kan die informatie niet bevestigen, maar benadrukt dat het onderzoek breder gaat dan de afdeling in Gent. De woordvoerster van het Brusselse parket, Ine Van Wymersch, bevestigt de informatie van de FOD Financiën. “Er werd een klacht ingediend voor ‘schending van beroepsgeheim’ en hierop is de Brusselse onderzoeksrechter gelast. In het kader van het gerechtelijk onderzoek naar die feiten vonden er dinsdag verschillende huiszoekingen plaats. Het resultaat van de huiszoekingen kan nog niet gecommuniceerd worden, als is het maar omdat hetgeen in beslag genomen is nog moet geanalyseerd worden”, zegt ze.

De FOD Financiën kan niet kwijt over welke perslekken precies klacht is ingediend. De Tijd schrijft dat een ervan gaat over het lekken in november vorig jaar van meer dan driehonderd namen van grote ondernemingen, bekende instellingen en bedrijfsleiders die in 2014 zware belastingclaims kregen van de BBI. Daar zaten groten namen tussen als Atlas Copco, BP, Sarens, de VUB en AB InBev. In de nasleep van dat lek kondigde Financiën al aan dat er klacht zou worden ingediend.

Partner Content