Hoge Raad voor de Werkgelegenheid: EU2020-doelstelling halen wordt “zeer moeilijk”

© belga

Volgens de Hoge Raad voor Werkgelegenheid wordt het “zeer moeilijk” om de EU2020-doelstelling – een werkgelegenheidsgraad van 73,2 procent – te halen.

De recente ontwikkelingen en vooruitzichten voor de arbeidsmarkt – een werkgelegenheid die achterblijft bij een licht herstellende economische groei – maken dat het “zeer moeilijk” lijkt te worden om de EU2020-doelstelling te behalen van een werkgelegenheidsgraad van 73,2 procent. Daarvoor heeft ook de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid gewaarschuwd, nadat onder andere ook het Planbureau al een gelijkaardig signaal had gegeven.

Volgens de Hoge Raad zou het aandeel van de werkende 20- tot 64-jarigen – dat in 2013 uitkwam op 67,2 procent – in 2016 slechts 67,5 procent belopen, minder dus dan de 73,2 procent waartoe België zich verbonden heeft.

Vorig jaar bedroeg de werkgelegenheidsgraad 56,8 procent in Brussel, 62,3 procent in Wallonië en 71,9 procent in Vlaanderen.

Vlaanderen beoogt tegen 2020 een werkgelegenheidsgraad van 76 procent, maar ook dat zal volgens de Raad niet lukken.

Om de nationale doelstelling te halen, zouden er vanaf 2014 jaarlijks gemiddeld 60.000 banen moeten bijkomen. Bij een ongewijzigd beleid zal dit “bijlange na niet het geval zijn”, zo blijkt na de prognoses van het Federaal Planbureau ook uit de vooruitzichten van de Nationale Bank.

“Het is duidelijk dat de werkgelegenheidsgraad aanzienlijk en snel verhoogd moet worden ter versteviging van de economie en van de sociale cohesie van ons land”, aldus de Hoge Raad. Dat zou volgens de Raad, met het oog op de vergrijzingsschok, een van de sleutels kunnen zijn voor de vrijwaring van het Belgische model van sociale bescherming. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content