Guy Verhofstadt: ‘Nationale parlementen moeten zich niet bemoeien met Europese commissievoorzitter’

© belga
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Guy Verhofstadt, kandidaat-commissievoorzitter voor de Europese Unie, gaat een geanimeerd debat aan met Johan Van Overtveldt, lijsttrekker voor de N-VA.

Guy Verhofstadt, kandidaat commissievoorzitter voor de Europese Unie en Europees lijsttrekker voor Open VLD, gaat in Z-Talk Verkiezingen een geanimeerd debat aan met Johan Van Overtveldt, lijsttrekker voor de N-VA.

Inzet van de discussie is of we meer of minder Europa nodig hebben in een klimaat waarin het euroscepticisme duidelijk oprukt.

Op de vraag of een commissievoorzitter rechtstreeks moet gekozen kunnen worden door de Europese burger, antwoordt Johan Van Overtveldt negatief: “De nationale parlementen moeten hier een veel grotere rol kunnen spelen. Want in een interview met Angela Merkel verneem ik dat het Europees parlement en de Europese raad naar een compromis zullen moeten zoeken over wie nu de beste kandidaat is. Bovendien moeten ook de voorzitter van het Europees parlement, de voorzitter van de Europese Raad, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid bepaald worden, en dat kunnen we beter allemaal in zijn geheel bekijken, zo bepleit Merkel.” Johan Van Overtveldt besluit hieruit dat er weer politieke spelletjes worden gespeeld, en dat de nationale parlementen mee moeten kunnen beslissen.

Verhofstadt is het hier helemaal niet mee eens. “Gij zijt ongelooflijk. Nationale parlementen hebben daar niets mee te maken. Dit zijn Europese verkiezingen, dus moet het Europees parlement dat doen of, nog beter, de burger. Bij deze verkiezingen moet het Europese parlement daar hoe dan ook over beslissen. En ik pleit ervoor dat ze kiezen voor een van de kandidaten, die nu naar voor zijn geschoven. Anders zou dit bijna het einde betekenen van de Europese democratie. Want dan lijkt het alsof we een spelletje aan het opvoeren zijn, ” aldus Verhofstadt.

Ook Marianne Thyssen, lijsttrekker voor CD&V en Gerolf Annemans, lijsttrekker voor Vlaams Belang, voeren een pittig betoog over meer/minder besparingen in Europa en het Europese economische beleid.

Z-Talk Verkiezingen vanaf zaterdagochtend 11 uur tot zondagmiddag 12 uur op Kanaal Z of via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content