Griekse schuldendeal: ‘Zou u een tweedehandswagen van Tsipras of Varoufakis kopen?’

© reuters

De Duitse parlementsleden hebben met een overgrote meerderheid ingestemd met de verlenging van het Europese steunprogramma aan Griekenland. Toch was er één opmerkelijke tegenstem.

De Duitse parlementsleden hebben met een overgrote meerderheid ingestemd met de verlenging van het Europese steunprogramma aan Griekenland. Op 587 stemmen kwamen er slechts 32 tegenstemmen en 13 onthoudingen.

De Duitse goedkeuring komt niet als een verrassing. Donderdag raakte namelijk al bekend dat de grote coalitie van CDU/CSU SPD in belangrijke mate voor zou stemmen, hoewel er binnen de CDU – de partij van van bondskanselier Angela Merkel – ook enkele tegenstemmen opdoken.

Tweedehandswagen

Opmerkelijk was de uitlating van één van de tegenstemmers vrijdag. “Kijk naar Tsipras, kijk naar Varoufakis: zou u een tweedehandswagen van ze kopen?” vroeg Klaus-Peter Wilsch, één van een dissidenten van Merkels christen-democraten (CDU), zich publiekelijk af. De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, voegde eraan toe dat Athene nog een ‘laatste kans’ krijgt om zich op economisch vlak te herpakken.

Duitsers moeten Europa bij elkaar houden’

Niet enkel de ‘dissidenten’, ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft herhaaldelijk zijn twijfels over een schuldendeal met de nieuwe Griekse regering uitgesproken.

Schäuble drong er bij de Duitse parlementsleden vrijdagmorgen niettemin op aan een beroep te doen op hun verantwoordelijkheidsgevoel.”Wij, Duitsers, moeten er alles aan doen om Europa bij elkaar te houden zover we kunnen, en we moeten dat blijven doen, opnieuw en opnieuw”, aldus de 72-jarige Schäuble in een toelichting voor de stemming.

Slechts enkele eurolanden eisen dat de verlenging van het steunprogramma met vier maanden ook door het nationale parlement moet worden goedgekeurd.

Eerder deze week stemden ook de Nederlanders en de Esten al voor een verlenging van het steunprogramma voor de Grieken. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content