Grieks crisisberaad over besparingsplan

© belga

De Griekse premier Lucas Papademos buigt zich met de coalitiepartijen over het besparingsplan dat de weg vrij moet maken voor een financiële injectie van de trojka.

Dinsdagavond raakte al bekend dat de Griekse regering zich woensdag zou buigen over de besparingsmaatregelen die nodig zijn vooraleer de trojka (IMF,EU,ECB) 130 miljard euro pompt in de noodlijdende Griekse economie.

Dinsdagnacht had premier Papademos een ontmoeting met de geldschieters van de zogenaamde trojka. Dat zijn de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ontwerpakkoord

Woensdag startten de partijleiders met het doornemen van het ontwerpakkoord waarin de maatregelen zijn opgelijst. Het plan mikt in de eerste plaats op forse bezuinigingen in de private sector, maar ook besparingen op de uitgaven voor medicijnen voor armen en een aftopping van de subsidies voor steden en dorpen staan op het programma.

Eindelijk overleg

Omstreeks 15 uur lokale tijd (16 uur in Brussel) gingen de leiders van de drie regeringspartijen uiteindelijk in overleg met premier Papademos. De drie toplui zijn ex-premier Giorgios Papandreou van de socialistische PASOK-partij, Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie en Giorgios Karatzaferis van het extreemrechtse LAOS.

Dat de Grieken weinig haast lijken te hebben bij het doorvoeren van de opgelegde saneringsmaatregelen maakt de andere eurolidstaten nerveus. Maar volgens Karatzaferis kunnen de Grieken eenvoudigweg niet snel handelen, aangezien een volmondig ‘ja’ niet mogelijk is zolang de afzonderlijke autoriteiten niet kunnen verzekeren of de besparingsmaatregelen grondwettelijk zijn en het land uit de problemen zullen helpen.

ECB

Volgens bepaalde media zou de ECB bereid zijn de Griekse staatsobligaties die ze in haar bezit heeft door te verkopen aan het EFSF-noodfonds tegen de prijs die ze er aanvankelijk zelf voor betaalde. Door die operatie zou de Griekse schuldenlast met 11 miljard euro verminderen en de deur openen naar de 130 miljard euro van de trojka waarop de Grieken wachten. De geruchten in de media werden evenwel niet bevestigd door de ECB zelf. (DPA/DowJones/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content