Griekenland bereikt ‘in principe’ akkoord met schuldeisers

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos had eerder al laten weten dat er nog eknele 'kleine dingen' geregeld moeten worden. © REUTERS

Een definitief akkoord over een derde steunprogramma voor het noodlijdende Griekenland is in zicht. Dat meldt de woordvoerster van de Europese Commissie, Annika Breidthardt. De technische gesprekken over de voorwaarden voor nieuwe miljardenleningen zijn afgerond, enkele kleine details staan nog open.

Er is ‘in principe’ een akkoord bereikt, aldus de woordvoerster van de Europese Commissie, Annika Breidthardt. De technische gesprekken over de voorwaarden voor nieuwe miljardenleningen tussen de experts van Griekenland en zijn geldschieters zijn afgerond. Een aantal kleine details staat nog open, maar die zaken zullen naar verwachting dinsdag nog worden afgerond. Details wilde ze niet geven zolang er nog geen definitieve, politieke overeenstemming is.

Leningsprogramma van 86 miljard euro

Griekenland vroeg begin juli om een driejarig steunprogramma van circa 86 miljard euro uit het noodfonds ESM. De Europese Commissie is zelf geen geldschieter maar onderhandelt namens de eurolanden over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro uit het noodfonds ESM. Ook vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM zijn bij de gesprekken betrokken.

De voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker zal later dinsdag nog telefoneren met de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het bereikte onderhandelingsresultaat, zo kondigde de woordvoerster aan. Verwacht wordt dat er dan ook een conference call tussen vertegenwoordigers van de nationale ministeries van Financiën zal plaatsvinden om het akkoord op politiek vlak te evalueren.

Waarschijnlijk volgt er vrijdag een overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep). Het Griekse parlement moet dan zijn zegen aan het programma al hebben gegeven. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content