Gewestbegrotingen onder federale voogdij

© Belga

Guy Vanhengel (Open Vld) wil de federale regering meer controle geven op de begrotingen van de gewesten en ijvert voor een grondige hervorming van de financieringswet.

De huidige situatie is niet meer houdbaar, zegt Guy Vanhengel, de federale minister van Begroting maandag in De Standaard en Het Nieuwsblad. “Gewesten, gemeenschappen, gemeenten, allemaal willen ze hun eigen ding doen en allemaal staan ze erop dat niemand extra controle of inbreng krijgt. Dat kan niet meer.”

Vanhengel verwijst naar de maatregelen die de Europese Commissie plant om de begrotingen van haar lidstaten strakker in het oog te houden.

“Wij hebben als federale regering helemaal niet de macht om binnen België iets gelijkaardigs te doen en toch worden wij afgerekend op de optelsom van alle begrotingen”, zegt Vanhengel. De liberaal vindt dan ook dat er nood is aan een staatshervorming en een groot debat over de financieringswet.

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) noemt de plannen van zijn federale collega alvast “schaamteloos”.

Federale overheid moet Vlaamse voorbeeld volgen (minister-president Peeters)

“Mijn adagium is dat indien elke entiteit in ons land het begrotingsevenwicht haalt, er ook voor België als lidstaat van de EU geen enkel probleem is”, zo reageert Vlaams minister-president Kris Peeters op de uitspraken van ontslagnemend federaal minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld).

De Vlaamse regeringsleider wijst Vanhengel op het Vlaamse begrotings- en besparingstraject. Door onder meer te besparen op de personeelsuitgaven en de subsidies wil Vlaanderen in 2011 opnieuw een begroting in evenwicht realiseren. “De andere regio’s en de federale regering beogen dit begrotingsevenwicht veel geleidelijker te bereiken tegen 2015”, aldus Peeters.

Federale begroting onder Vlaamse voogdij (LDD)

“Waar nu dringend nood aan is, is geen federale voogdij over de Vlaamse begroting, maar net het omgekeerde”, reageert Lode Vereeck, LDD-fractieleider in het Vlaams parlement.

LDD pleit voor een verregaande hervorming van de financieringswet, met een splitsing van de fiscaliteit, en meer bevoegdheden voor de deelstaten. Dat is nodig om de overheidsfinanciën van de nv België te redden, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content