Getrouwheidspremie wordt sneller uitbetaald

© belga

De banken zijn bereid de getrouwheidspremie op het klassieke spaarboekje sneller aan hun klanten uit te betalen: aan het einde van elk kwartaal en niet langer aan het einde van het jaar.

Verwacht wordt dat ze daarover tegen het einde van de maand een akkoord bereiken met minister van Economie Johan Vande Lanotte.

Vande Lanotte (sp.a) bond begin dit jaar de kat de bel aan. Hij vond de rentetarieven van het klassieke spaarboekje niet transparant genoeg. Vooral de getrouwheidspremie was hem een doorn in het oog. Hij dreigde er zelfs mee die af te schaffen. Zo ver lijkt het niet te komen.

De vergoeding op het spaarboekje bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie, die pas verworven is als het geld twaalf maanden onafgebroken op de rekening staat. In de praktijk duurt het echter langer voor de klant dat geld gestort krijgt. De meeste banken keren de getrouwheidspremie pas aan het einde van het kalenderjaar uit.

Over de kwestie voeren Vande Lanotte en de sectorfederatie Febelfin al sinds begin dit jaar onderhandelingen. Voor de banken is het spaarboekje een relatief goedkope bron van financiering. Bovendien zorgt de getrouwheidspremie ervoor dat consumenten hun geld gedurende een lagere periode op een spaarrekening laten staan, waardoor het een stabiele liquiditeitsbasis vormt. De banken is er dus veel gelegen aan om de getrouwheidspremie te behouden.

Het compromis bestaat erin dat de banken de getrouwheidspremie vroeger storten. Niet meer aan het einde van het jaar, maar aan het einde van het kwartaal dat volgt op de periode van een jaar dat het geld op de spaarrekening staat.

Een concreet voorbeeld: een klant die in februari 2011 een bedrag op zijn spaarrekening stortte en dat liet staan tot februari 2012, kreeg tot hiertoe pas eind december 2012 de getrouwheidspremie uitgekeerd. In het nieuwe plan zou de getrouwheidspremie eind maart 2012 gestort zijn.

Een definitief akkoord wordt verwacht tegen het einde van juni. (P.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content