Wolfgang Riepl
‘Gelden de wantoestanden bij de vzw Samusocial misschien als lichtend voorbeeld?’
De overheid kan taken zoals daklozenopvang beter uitbesteden aan privépartners, die een stringent beheerscontract opgelegd krijgen. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.
54 procent van wat de Belgen elk jaar maken, neemt de overheid in beslag. En toch luidt het almaar meer dat de staat niet nog meer ontvet kan worden.
De affaires in Brussel-stad bewijzen het tegendeel. Wie wil vandaag nog beweren dat de overheid dingen beter doet dan de privésector? Gelden de wantoestanden bij de vzw Samusocial, een instelling die aan daklozenopvang doet in Brussel, misschien als lichtend voorbeeld? De beste daklozenwerking is er één die zichzelf overbodig maakt: geen daklozen meer. Maar Samusocial verzesvoudigde het voorbije decennium zijn werknemers, die ook een eigen en riante cao kregen. De raad van bestuur verwerd tot een PS-onderonsje, zelfbediening inbegrepen.
Samusocial is slechts één voorbeeld. De stad Brussel baat een pandjeshuis uit, bereidt maaltijden, organiseert beurzen, concerten en markten; en ze heeft als toemaatje een eigen wasserij voor hotel- en operatielinnen en werkkledij voor ziekenhuizen en homes.
Gelden de wantoestanden bij de vzw Samusocial misschien als lichtend voorbeeld?
Waarom doet een overheid zulke taken? Ze kan die beter uitbesteden aan privépartners, die een stringent beheerscontract opgelegd krijgen. De synergie en schaalvoordelen liggen voor de hand. Een stadsbestuur kan nooit op tegen de gebundelde aankoopkracht, de doorgedreven personeelsvorming, en de uitgebreide sectorkennis van bijvoorbeeld een grootkeukenuitbater. De gemeenschap krijgt in ruil meer kwaliteit en lagere prijzen.
Een stadsbestuur moet zich beperken tot zijn kerntaken: infrastructuur, onderwijs, openbare orde en veiligheid. De stad Brussel heeft daarmee al werk genoeg, getuige haar instortende tunnels, hoge jeugdwerkloosheid en niet geringe criminaliteit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier