Geen subsidies voor Europese staalindustrie
Europees commissaris voor Industrie Antonio Tajani heeft zijn actieplan voor de staalindustrie voorgesteld. Daarbij zijn staatssubsidies niet aan de orde.
Europees commissaris voor Industrie Antonio Tajani heeft zijn actieplan voor de staalindustrie voorgesteld. Daarbij zijn staatssubsidies niet aan de orde.
De Europese staalindustrie heeft de vraag naar staal de afgelopen jaren met 27 procent zien dalen, terwijl de werkgelegenheidsgraad tussen 2007 en 2011 met 10 procent terugviel.
Tajani heeft er vertrouwen in dat hij het tij via een actieplan kan keren. De Europees commissaris baseert zich daarvoor op OESO-gegevens, die aantonen dat de wereldwijde vraag naar staal tegen 2025 met 2,3 miljard ton zal stijgen. En daar moet Europa van kunnen profiteren, aldus Tajani.
De vraag naar staal zou om te beginnen kunnen worden aangezwengeld door de implementering van de al goedgekeurde toekomstplannen voor de automobiel- en de bouwsector in de EU.
Voorts omvat het actieplan nog 30 andere maatregelen. Een daarvan is de Europese staalbedrijven helpen bij het aanboren van niet-Europese grondstoffenmarkten en het aanpakken van oneerlijke handelspraktijken.
Minder bureaucratie moet tot een kostenvermindering leiden, terwijl de werkgelegenheid gestimuleerd kan worden, bijvoorbeeld door meer in te zetten op jongeren.
Volgens Tajani kunnen de Europese lidstaten meehelpen door onder meer de impact van de energieprijzen te onderzoeken. Staatssteun is enkel indirect mogelijk in het kader van de EU 2020-doelstellingen, zoals voor onderzoek en ontwikkeling, werkgelegenheid en opleiding.
Europarlementslid Frédéric Daerden (PS) reageert ontgoocheld op het actieplan. “Er worden een reeks intenties gepresenteerd die zeer breed gaan. Ongeveer alles wordt aangesneden, maar geld aanboren gebeurt niet en er worden ook geen concrete instrumenten gemobiliseerd”, besluit Daerden. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier