Alain Mouton

‘Geen euforie over Brusselse arbeidsmarkt’

De dalende Brusselse werkloosheid is voor een derde het gevolg van het schrappen van werklozen, oordeelt Trends-redacteur Alain Mouton.

De Belgische Privacycommissie geeft niet op. Ze blijft herhalen dat Facebook zich naar de Belgische privacyregels moet schikken, deze keer in een officiële kennisgeving die tot een rechtszaak kan leiden. Daarin zegt het dat Facebook de privacywetgeving met de voeten treedt en onmiddellijk met heel wat praktijken moet stoppen waarbij het persoonsgegevens van Belgische gebruikers verwerkt. Dat valt in dovemansoren bij Facebook. ‘s Werelds grootste netwerksite houdt vol dat dossiers van gebruikers in de Europese Unie moeten worden behandeld door de regulator in Ierland waar het Europese hoofdkwartier is gevestigd.

‘Geen euforie over Brusselse arbeidsmarkt’

Maar de Ierse privacyautoriteit heeft meer weg van een tandeloze chihuahua dan van een waakzame bulldog die de EU-burger beschermt. Haar budget bedraagt amper 4,1 miljoen euro terwijl ze bijna alle grote techspelers zou moeten controleren. In de praktijk controleert een ondergefinancierde en te kleine overheidsdienst of er correct wordt omgesprongen met de miljarden onlineprofielen. Bovendien kan de Ierse waakhond geen boetes uitdelen en mag het de resultaten van zijn audits enkel publiceren met toestemming van de bedrijven. Daarnaast zijn veel lidstaten boos op Ierland vanwege zijn onderdanige houding tegenover Facebook en co. Het land heeft er alle belang bij om die bedrijven tevreden te houden, want ze zorgen voor veel tewerkstelling.

Natuurlijk is de actie van de Belgische Privacycommissie ook niet meer dan gekef, maar ze doet tenminste iets. En het kan wel boetes opleggen, al zijn die een habbekrats voor Facebook. Er komt natuurlijk beter een echte overkoepelende Europese privacywaakhond, die bijvoorbeeld bevoegd wordt voor de grote bedrijven. Zoals de ECB dat is voor de systeembanken. De EU werkt aan een ingrijpende hervorming van de Europese privacyregels. Maar het ziet er voorlopig naar uit dat er geen krachtige en overkoepelende regulator komt en Facebook de lidstaten tegen elkaar zal blijven uitspelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content