Geen akkoord over bankenwet
Het kernkabinet beraadt zich verder over de bankenwet. Er is vooruitgang geboekt op een aantal punten, maar een akkoord is er nog niet, luidt het.
Het kernkabinet heeft zondagavond van 19.30 uur tot rond middernacht verder vergadert over de zogenaamde bankenwet. Een akkoord kwam er niet, maar er zou wel overeenstemming zijn bereikt over een systeem van voorrecht voor de spaarders, dat minister van Financiën Koen Geens op tafel legde. Dat geldt voor de spaartegoeden boven de 100.000 euro. Op dit moment is het spaargeld tot 100.000 euro al door de overheid beschermd.
De Nationale Bank (NBB) dient voor elke bank een maximumniveau vast te leggen van activa die bezwaard kunnen worden. Op die manier blijven er voldoende middelen over om de spaarders als eerste te vergoeden indien de bank in moeilijkheden komt. Vandaag staan zij achteraan in de rij, waardoor er bij bijvoorbeeld een faillissement geen geld meer overblijft.
Op de andere punten zoals de bonussen is er naar verluidt vooruitgang geboekt. Dat geldt niet voor de spaarfiscaliteit. Daar hebben de liberalen het erg moeilijk met de voorstellen van minister Geens, terwijl CD&V niet geneigd is dat deel van de wet te laten vallen.
Ondanks de verdeeldheid binnen de regering over zijn voorstel om de spaarfiscaliteit te hervormen, is minister van Financiën Koen Geens (CD&V) alvast niet van plan in te binden. Dat liet Geens maandagmorgen verstaan in De Ochtend op Radio 1. Volgens de minister blijven de meningen verdeeld over het voorstel om de fiscale vrijstelling op de eerste intrestschijf van 1.880 euro op spaarboekjes uit te breiden naar andere beleggingsproducten, en tegelijk het misbruik van de huidige regeling te stoppen. “Ik ben niet van plan om op dat punt achteruit te gaan”, zei Geens op de radio. Hij verduidelijkte dat ‘er geen twijfel over mijn intenties ter zake’ mag bestaan, en zal zal ‘koste wat het kost’ een akkoord proberen te bereiken met de coalitiepartners. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier