‘G7-top zonder taboe’
De ministers van Financiën van de G7 bundelen – tijdens een informele top – de krachten om de wereldeconomie aan te zwengelen. Dat gebeurt in Londen. Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde is aanwezig.
De ministers van Financiën van de G7 bundelen – tijdens een informele top – de krachten om de wereldeconomie aan te zwengelen. Dat gebeurt in Londen. Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde is aanwezig.
Dit weekend beraden de ministers van Financiën van de G7-landen zich over de toekomst van de wereldeconomie. Ze moeten meer bepaald een manier vinden om de groeimotor op toerental te krijgen.
Daarbij richt de aandacht zich opnieuw op de eurozone, waar de recessie langer duurt dan voorspeld en tekenen van herstel nog op zich laten wachten.
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew benadrukte vrijdag nogmaals dat het herstel van de internationale economie niet alleen van de Verenigde Staten kan komen. Europa moet volgens hem meer doen dan enkel te focussen op het terugdringen van de overheidsschuld en het begrotingstekort.
Vanuit Europese hoek kwamen er wat dat betreft sussende woorden van eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn. “We kunnen ons in Europa een wat gelijkmatiger pad veroorloven”, aldus Rehn, die eraan toevoegde dat Europa beseft dat het ‘belangrijk is om tegelijkertijd te werken aan duurzame economische groei – gekoppeld aan nieuwe banen – én aan begrotingen die houdbaar zijn op de langere termijn.’
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble merkte op zijn beurt op dat er in Europa ‘voldoende beweegruimte’ is om op de aanhoudende recessie in de eurozone te reageren.
Zijn Franse collega Pierre Moscovici zei in een interview met een Duitse radiozender dat de begrotingstekorten van de lidstaten moeten worden teruggedrongen tegen een tempo dat afgestemd is op de nationale economische groei van een land.
De G7 bestaat uit de zeven belangrijkste traditionele industrielanden: de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië, Italië en Canada. Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn dit weekend van de partij in Londen.
Volgens Lagarde kan dit weekend alles openlijk worden besproken, en bestaan er – rekening houdend met het informele karakter van de top – bijgevolg ‘geen taboe-onderwerpen’.
Formele besluiten moeten dit weekend dus niet worden verwacht. De bijeenkomst van de G7 kan het best worden beschouwd als een aanloop naar de bijeenkomst van de G20, die in september plaatsvindt in Rusland. (Belga/Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier