G20 beslist meer te investeren en waarschuwt voor risico’s

G20 © Reuters

De ministers van Financiën en de leiders van de centrale banken hebben tijdens de G20 in het Australische Cairns aangegeven dat investeringen nodig zijn om de mondiale economie te laten groeien.

De leidende industrie- en groeilanden (G20) willen de mondiale economie verder doen aantrekken door meer te investeren. De ministers van Financiën en de leiders van de centrale banken bevestigden bij hun ontmoeting in het Australische Cairns dat ze tegen 2018 2 procent meer groei willen bewerkstelligen dan zonder extra maatregelen mogelijk zou zijn. “Investeringen zijn nodig, om de vraag te laten toenemen en de groei te doen versnellen”, klonk het.

De G20 gaf wel toe dat er risico’s waren, bijvoorbeeld door geopolitieke spanningen of onzekerheden in de financiële markten. De G20 vroeg de industrielanden te letten op het risico op deflatie. “We zijn ons ervan bewust dat er in tijden van lagere rentes buitensporige risico’s op de financiële markten kunnen ontstaan.”

Belastingontduiking

De ministers uitten ook hun bezorgdheid over de gevolgen van de ebola-uitbraak in West-Afrika. “Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de groei en de stabiliteit in de betrokken landen en de regio en we beklemtonen daarom dat een passende internationale reactie daarop nodig is.”

De G20 zei daarnaast dat de strijd tegen belastingontduiking door internationale bedrijven rigoureus moet gevoerd worden. Tegen 2018 mag het niet langer mogelijk zijn dat internationale bedrijven via fiscale structuren en winstverschuivingen nog belastingen kunnen ontduiken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content