‘Frankrijk wil de onderhandelingen over TTIP opschorten’

De franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fekl © AFP

Frankrijk wil de onderhandelingen over de vrijhandelsverdragen tussen Europa en de VS opschorten, zo zegt de Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fekl.

De Franse regering gaat de Europese Commissie in september vragen de onderhandelingen over TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, stop te zetten. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fekl dinsdag gezegd op de radio RMC.

Volgens Fekl is er in Frankrijk geen politieke steun meer voor de onderhandelingen. Fekl zegt dat die onderhandelingen, die aan Europese kant door de Europese Commissie gevoerd werden in naam van de 27 lidstaten, gebukt gaan onder een onevenwicht ten gunste van de Amerikaanse standpunten.

“De Amerikanen geven niets of alleen kruimels. Het is niet op die manier dat men tussen bondgenoten moet onderhandelen”, aldus Fekl. De Franse staatssecretaris meent dat de onderhandelingen ‘duidelijk en definitief’ moeten worden stopgezet om ‘op een goede basis opnieuw te kunnen starten’.

Tijdens het weekend had de Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel ook al laten optekenen dat de onderhandelingen rond TTIP mislukt zijn.

TTIP zou de grootste vrijhandelszone ter wereld in het leven roepen, met zowat 800 miljoen inwoners. Maar aan beide kanten van de Atlantische Oceaan is het enthousiasme over het handelsverdrag de laatste tijd flink getemperd. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content