Flexi-jobs populairder dan ooit bij gepensioneerden

Barman in Tokio | Foto: Getty

Steeds meer Belgen verdienen voordelig een cent bij met een flexi-job. Maar vooral 65-plussers slaan in groten getale aan het flexi-jobben: hun aantal nam vorig jaar met meer dan de helft toe, en ze verdienen er een pak meer mee dan hun jongere collega’s. Dat zegt de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) donderdag op basis van de jaarcijfers.

Vorig jaar hebben 229.423 Belgen een flexi-job uitgevoerd, nagenoeg een vijfde meer (+19,1 procent) dan in 2023. De toename is deels te verklaren door de forse uitbreiding van het systeem naar nieuwe sectoren, zegt de RSZ. Zo werden flexi-jobs vorig jaar mogelijk in onder meer garages, land- en tuinbouw, bij begrafenisondernemers, voor buschauffeurs en in onderwijs en kinderopvang. Een flexi-jobber werkte in 2024 gemiddeld 219,1 uur en verdiende daar gemiddeld 3.342,4 euro mee. 

Flexi-jobs zijn vooral populair bij 25- tot 39-jarigen – zij zijn met bijna 98.000 -, maar de grootste stijging was er vorig jaar bij de 65-plussers. Die groep telt ondertussen iets meer dan 34.700 flexi-jobbers, of ruim de helft meer (+52,6 procent) dan in 2023, zo blijkt uit de cijfers. De gepensioneerden kloppen ook meer uren in hun flexi-job (gemiddeld 404,9 uur in 2024) en verdienen er meer mee (gemiddeld 6.426,5 euro).

Eerder bij Trends (lees verder onder link):

Horeca populairst

De populairste sector om te flexi-jobben is de horeca. Tot de leeftijd van 50 jaar is de horecasector goed voor zowat 45 procent van de flexi-jobs. “We zien dat de horeca met de leeftijd geleidelijk minder populair wordt, ten gunste van de handel”, zegt de RSZ.

Voorts hebben iets meer vrouwen (52,3 procent) dan mannen een flexi-job. En het systeem is vooral een Vlaamse zaak: 85 procent van de flexiwerknemers komen uit Vlaanderen. Maar er tekent zich een inhaalbeweging af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content