Fiscale regularisatie levert regio’s 765 miljoen op
De opeenvolgende fiscale regularisatierondes hebben de gewesten geen windeieren gelegd. Van de totale opbrengst van 2,5 miljard euro vloeide 765 miljoen euro naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
Deze instroom komt haast integraal op rekening van ontdoken successierechten, blijkt uit het jaarverslag van de federale rulingdienst dat De Tijd kon inkijken. Tussen 2006 en 2015 werden in totaal 32.600 regularisatiedossiers ingediend.
Permanente fiscale regularisatie
Toch geraakt het nieuwe permanente systeem van fiscale regularisatie dat de federale regering plant maar niet uit de startblokken, net omdat Wallonië en Brussel dwarsliggen. Zij weigeren de samenwerkingsakkoorden af te sluiten die nodig zijn omdat zij sinds 2015 bevoegd zijn om sommige belastingen, zoals de erfbelasting, te heffen.
Ondertussen hebben Guy Vanhengel (Open VLD), de Brusselse minister van Financiën en Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) al laten weten dat ze naar het Grondwettelijk Hof trekken als het federaal parlement de nieuwe fiscale regularisatie goedkeurt. Het parlement moest op 23 juni de wet stemmen, maar de oppositieleden dienden toen amendementen in en vroegen het advies van de Raad van State. Daardoor werd de stemming uitgesteld.
Toch doorzetten
Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil toch doorgaan met de procedure, als het moet zonder de gewesten. “We hebben de strijd tegen fiscale fraude en ontwijking verscherpt. Het net sluit zich en de regularisatie zal ertoe leiden dat mensen toch nog een aangifte kunnen doen, tegen een bepaalde sanctie. Ik ben verbaasd dat men in Brussel en Wallonië die logica niet wil onderschrijven, maar ik heb goede hoop op een samenwerking met Vlaanderen.”
Specialisten waarschuwen dat de procedure een maat voor niets wordt als de regio’s niet meedoen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier