Federal Reserve hint op één renteverlaging dit jaar, maar houdt opties open

Jerome Powell | Foto: Getty

De Amerikaanse centrale bank geeft aan dat er dit jaar mogelijk één renteverlaging komt, maar sluit een tweede verlaging niet uit. Voorlopig laat Fed-voorzitter Jerome Powell de rente ongewijzigd tussen de 5,25 en 5,50 procent, het hoogste niveau sinds 2001.

De laatste renteverhoging in ‘s werelds grootste economie was in juli vorig jaar, om de inflatie te bestrijden. Hoewel de inflatie is afgenomen, stegen de consumentenprijzen in mei nog met 3,3 procent, lager dan verwacht en minder dan de maand ervoor.

Fed-voorzitter Jerome Powell noemde de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers op een persconferentie “bemoedigend” en hintte op een mogelijke renteverlaging later dit jaar. De beleidsmakers hebben hun verwachtingen voor renteverlagingen dit jaar verlaagd van drie naar één, maar blijven voorzichtig. De inflatieprognoses zijn iets verhoogd, ondanks de positieve inflatiegegevens.

Verdeeldheid

De Federal Reserve worstelt met de timing van renteverlagingen vanwege de onduidelijkheid over de effecten van het huidige strenge beleid. Ondanks hoge rentetarieven blijven de werkgelegenheid en de consumentenuitgaven sterk. De inflatie is aanzienlijk gedaald, maar ligt nog altijd boven het doel van 2 procent.

Powell benadrukte de verdeeldheid binnen de Federal Reserve over het aantal benodigde renteverlagingen dit jaar. Sommige leden van het beleidscomité verwachten één verlaging, terwijl anderen er twee voorzien, of zelfs geen enkele. Die verdeeldheid weerspiegelt de onzekerheid over hoe de economie zich verder zal ontwikkelen.

Verouderde prognoses

Met de aankondiging van mogelijke renteverlagingen probeert de Federal Reserve flexibel te blijven en zich aan te passen aan de economische omstandigheden. Hoewel er hoop is op een verlaging in september, hangt de uiteindelijke beslissing af van verdere economische data en ontwikkelingen.

“Powell gebruikte de persconferentie om het belang van de prognoses te relativeren”, schrijven economen van Citigroup in een nota geciteerd door het persbureau Bloomberg. “Hij benadrukte dat de meeste functionarissen de onverwacht lage inflatiecijfers van vandaag waarschijnlijk niet hebben meegenomen in hun economische voorspellingen en renteverwachtingen. Daardoor zijn die verouderd.”

ECB

Afgelopen week besloot de Europese Centrale Bank de rentetarieven wel voor het eerst sinds 2019 te verlagen, omdat de inflatie in het eurogebied aanzienlijk is afgenomen. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde echter in haar toelichting op de verlaging dat er nog een lange weg te gaan is, voordat de inflatie volledig uit de economie is verdwenen. “We zijn er nog niet”, zei ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content