Eurozone krijgt ‘firewall’ van 800 miljard euro
De ministers van Financiën van de landen van de eurozone hebben in Kopenhagen een akkoord bereikt over een sterker Europees reddingsfonds.
De vastgelegde kredieten van probleemlanden Griekenland, Portugal en Ierland in het tijdelijke noodfonds EFSF, worden aangevuld met een extra leencapaciteit van 500 miljard euro via het permanente noodfonds ESM. Dat fonds treedt zoals afgesproken in juli in werking.
Bovenop de som van 700 miljard euro zouden nog voor ruim 100 miljard euro aan eerder goedgekeurde leningen voor Griekenland en Europese fondsen bijgerekend worden. De Europese ‘firewall’ wordt dus opgetrokken met 500 miljard aan vers geld.
Volgens de Oostenrijkse minister Maria Fekter, die de beslissing van de euroleiders bekendmaakte, zouden de nog niet vastgelegde middelen uit het EFSF – goed voor ongeveer 240 miljard euro – beschikbaar blijven tot halfweg 2013 en mogelijk zelfs tot 2014. Anders gezegd: tot het moment waarop het ESM-fonds zijn volledige capaciteit van 500 miljard euro bereikt.
Onderfinanciering
“Het blijft zeer de vraag of de extra slagkracht die het reddingsfonds kreeg voldoende zal zijn”, zei Steve Barrow, econoom bij Standard Bank in Londen in een reactie. “Het is duidelijk dat als er meer reddingsoperaties nodig zullen zijn, de heikele kwestie van onderfinanciering van de ESM / EFSF-fondsen weer aan de oppervlakte komt”, aldus Barrow.
Vanackere
Ook de Belgische minister van Financiën Vanackere lijkt niet helemaal overtuigd van de hernieuwde slagkracht. “We krijgen uiteraard enkel het vertrouwen van de financiële markten als we een overeenkomst bereiken over een sterk reddingsfonds,” zei Vanackere. “We mogen er niet vanuit gaan dat de crisis bezworen is. We moeten een consensus bereiken tussen degenen die pleiten voor een maximale firewall en degenen die ze tot een minimum beperkt willen zien”, voegde hij eraan toe. Ons land participeert voor 2,75 miljard euro.
Verhofstadt
Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt
van zijn kant waarschuwde ervoor dat de samensmelting van het ESM- en EFSF-fonds de obligatiemarkten geen stabiliteit op lange termijn garandeert als Italië of Spanje in de problemen komt. “De ministers herhalen de fouten van het verleden door geen permanente brandmuur te creëren, maar slechts een dure brandblusser die de grootste economieën niet zal beschermen tegen besmetting,” aldus Verhofstadt.
Minder dan verwacht
De capaciteit van 800 miljard die de reddingsfondsen ondersteunt, ligt in ieder geval lager dan de 940 miljard euro waar Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn eerder voor pleitte. Met name Duitsland wil niet weten van een fonds dat tegen de 1.000 miljard aanleunt.
Vertrouwen
De Europese Commissie verhoogde de druk om de reddingsfondsen zo ver als mogelijk uit te breiden, omdat ze vindt dat een forse geldbuffer investeerders zal geruststellen. Volgens de Commissie keert op die manier het vertrouwen in de markten vanzelf terug, waardoor de fondsen op termijn overbodig worden. Duitsland, waar de publieke opinie vijandig staat tegenover leningen aan noodlijdende eurolanden, houdt geen rekening met die optie. De Duitse overheid merkte in dat verband trouwens op dat de markten intussen al gekalmeerd zijn in vergelijking met het dieptepunt van de Europese schuldencrisis.(Reuters/Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier