Europese commissie trekt België aan de oren over sociale dumping
De Europese Commissie bijt fel van zich af na de Belgische kritiek op de Europese inbreukprocedure tegen de antimisbruikwet die de Belgische regering heeft ingevoerd om sociale dumping te bestrijden.
“België zou beter de bestaande Europese regels toepassen in plaats van ze met voeten te treden”, zo verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Laszlo Andor vrijdag.
Met de antimisbruikwet wou de regering van Elio Di Rupo begin vorig jaar een dam opwerpen tegen detacheringsfraude, maar de Europese Commissie acht de wet in strijd met de Europese regels. Ze gaf ons land donderdag nog twee maanden de tijd om bij te sturen, wat op zware kritiek stuit bij ministers in lopende zaken Johan Vande Lanotte en Monica De Coninck.
De woordvoerder repliceerde vrijdag dat de Commissie de strijd tegen sociale fraude wel degelijk ernstig neemt. Er bestaan Europese regels om te controleren of gedetacheerde werknemers in hun thuisland sociale bijdragen betalen, luidt het. De werknemers moeten inspecteurs een attest kunnen presenteren en in geval van twijfel moeten de autoriteiten het attest dubbelchecken bij het land van uitgifte.
“In plaats van dat te doen, neemt België de zaken in eigen handen en beslist het unilateraal om het attest in geval van twijfel niet te erkennen”, stelt de woordvoerder. Zo dreigen werknemers volgens hem zowel in België als in hun thuisland sociale bijdragen te moeten betalen. “Als alle lidstaten het Belgisch voorbeeld zouden volgen, zouden alle gedetacheerde werknemers en werknemers die in meer dan één lidstaat werken verscheidene keren moeten betalen.
” Er bestaat ook een verzoeningsprocedure om problemen met andere landen over de attesten op te lossen, maar die heeft België volgens de Europese zegsman “niet één keer” aangewend. “Als sociale dumping echt een prioriteit is voor België, dan suggereert de Commissie dat België de regels gebruikt in plaats van ze te schenden, en praktische maatregelen begint te nemen om meer inspecties uit te voeren op bouwwerven en andere werkplaatsen.”
België, dat in 2011 zelf nog 55.000 gedetacheerde werknemers naar andere lidstaten uitzond, kan volgens de Europese Commissie een goed voorbeeld nemen aan Frankrijk, dat reeds voor het verstrijken van de deadline is begonnen met de implementatie van maatregelen om de naleving van de detacheringsrichtlijn te verzekeren (de zgn. handhavingsrichtlijn, nvdr). (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier