Europese Commissie keurt reddingsplan voor twee Italiaanse banken goed

© REUTERS

De Europese Commissie staat de Italiaanse overheidssteun toe om twee banken te overeind te houden. Dat heeft de Commissie zondagavond gemeld. De Italiaanse regering trekt tot maximaal 17 miljard euro uit voor de redding.

De Italianen leggen alvast 5 miljard euro op tafel zodat de bank Intesa Sanpaolo twee noodlijdende banken, Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca, kan overnemen zonder zelf in de problemen te komen. In totaal maakt Italië 17 miljard euro vrij om potentiële risico’s in te dekken. De Europese Commissie moest zijn zegen geven volgens de Europese staatssteunregels.

Vrijdag had de Europese Centrale Bank (ECB) vastgesteld dat er geen redding meer mogelijk was voor de twee banken uit het noorden van Italië. Aangezien het geen zogeheten systeembanken zijn, springt de ECB niet bij en wordt de procedure verder onder Italiaans recht afgewikkeld. De Italiaanse regering keurde vervolgens op zondag een noodwet goed voor de afwikkeling van de twee banken.

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni kondigde aan dat de banken in een goede en een slechte bank zullen worden opgesplitst en dat de banken gewoon open zullen zijn op maandag. De interventie was noodzakelijk om de spaarders te beschermen, voegde hij eraan toe.

Maandag raakte bekend dat Intesa Sanpaolo, die de gezonde activa overneemt van de twee noodlijdende banken, 600 agentschappen wil sluiten en 3.900 werknemers vrijwillig wil laten vertrekken. De overgenomen activa zijn goed voor 9.960 banen in Italië en 880 in het buitenland, in 960 agentschappen.

“Alle bancaire operaties verlopen normaal, maar onder verantwoordelijkheid van Intesa Sanpaolo”, laat de Italiaanse centrale bank optekenen

Partner Content