Europese beurzen danken Bernanke en Merkel

© reuters

Fed-voorzitter Bernanke en de Duitse bondskanselier Merkel hebben de Europese beurzen vertrouwen gegeven.

Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), verklaarde in een speech dat het recente economisch herstel en de betere prestaties op de arbeidsmarkt niet van die orde zijn om af te stappen van een rente die zo goed als nul procent bedraagt.

Hoewel het officiële werkloosheidspercentage in de grootste economie ter wereld gedaald is tot 8,3 procent, blijft de Fed-baas namelijk op zijn hoede voor misleidend optimisme. Bernanke ziet dan ook geen reden om de uitzonderlijk lage rente op te trekken.

Volgens Bernanke blijft het herstel op de arbeidsmarkt in de VS te fragiel om het soepel monetair beleid te verstrakken. Bernanke houdt dus vast aan zijn plan om het nulrentebeleid in stand te houden tot in 2014, ondanks een hoge inflatie en een behoorlijk presterende jobmarkt.

In het eigen Europese huis liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel verstaan dan toch te zullen buigen voor een uitbreiding van het Europese reddingsfonds tot 700 miljard euro. Verwacht wordt dat een grotere kapitaalbuffer binnen de eurozone de financiële markten tot bedaren brengt.

Zowel de toelichting van Bernanke als die van Merkel werd maandag goed onthaald op de Europese beursvloer, waar de EuroStoxx50 0,57 procent hoger noteerde. De Bel20 op Euronext Brussel steeg met 1,04 procent tot 2.362,61 punten. In Brussel presteerde vooral bank-verzekeraar KBC prima met 2,98 procent winst tot 20,23 euro. Verzekeraar Ageas schakelde na een slechte start uitiendelijk 0,94 procent hoger tot 1,72 euro. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content