Europese banken onder rechtstreeks toezicht van ECB

© Belga

De oprichting van een gemeenschappelijk bankentoezicht in de eurozone is de eerste stap richting een bankenunie die de Europese leiders voor ogen hebben om nieuwe crisissen in de toekomst te vermijden.

De 27 minister van Financiën van de Europese Unie zijn het eens geraakt over het toezicht op de banken in de eurozone. Volgens Europees commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier zal het geïntegreerde toezicht vanaf 1 maart 2014 operationeel zijn.

“Historisch akkoord toezichthouder”, tweette Barnier na afloop van de veertien uur durende vergadering in Brussel. De woordvoerder van het Cypriotisch voorzitterschap gaf dan weer aan dat de onderhandelingen met het Europees parlement nu snel zouden kunnen starten.

Bankenunie

De oprichting van een gemeenschappelijk bankentoezicht in de eurozone, een taak voor de Europese Centrale Bank, is de eerste stap richting een bankenunie die de Europese leiders voor ogen hebben om nieuwe crisissen in de toekomst te vermijden.

“Wat beslist is in deze gemeenschappelijke aanpak, is een begin van een geïntegreerd toezicht op 1 maart 2014. Het zal operationeel zijn op die datum, met een zekere flexibiliteit”, zei Europees commissaris Barnier. Tijdens de top van oktober hadden de Europese leiders nog beslist over een invoering in de loop van 2013.

De ECB zal enkel voor banken met meer dan 30 miljard euro op de balans bevoegd zijn. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici haalde een cijfer aan van 150 tot 200 banken die onder het rechtstreeks toezicht van de ECB zouden vallen. “Steen voor steen zijn we bezig de crisis in de eurozone op te lossen. Het is een signaal naar de rest van de wereld: men mag vertrouwen hebben in Europa, men mag vertrouwen hebben in de eurozone”, zei Moscovici.

Het akkoord kwam er enkele uren voor de top van staats- en regeringsleiders in Brussel. Voor de Duitse minister Wolfgang Schäuble gaat het om “een mooie bijdrage” aan die top. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content