Europees melkplan op komst

© belga

De Europese landbouwministers willen “snel” een nieuwe regelgeving voor de melkmarkt goedkeuren. Dat verklaarde de Belgische landbouwminister Sabine Laruelle maandag. Europees commissaris voor de Landbouw, Dacian Ciolos, heeft beloofd er vaart achter te zullen zetten.

De Europese Commissie komt voor het einde van 2010 nog op de proppen met een “melk”plan, luidt het. De landbouwministers beogen zich maandagvoormiddag in ieder geval over de conclusies van een aantal experts inzake de melkmarkt.

Aan die conclusies zijn enkel voorstellen gekoppeld om de inkomsten van de melkproducenten te stabiliseren. Daarbij moeten onder meer de contractuele relaties en de gezamenlijke onderhandelingspositie ten opzichte van de voedingsmiddelenindustrie worden versterkt.

Europees commissaris voor de Landbouw, Dacian Ciolos, gaat de voorstellen integreren in het pakket formele maatregelen dat hij voor het einde van jaar zal voorstellen. Volgens Ciolos komt het er op aan de melkproducenten vertrouwen te geven zodat ze kunnen investeren en groeien. Ciolos is evenwel niet te vinden voor het beheer van het aanbod door de individuele lidstaten, zoals enkele landbouworganisaties vroegen. Hij is wel bereid om de onderhandelingen tussen de industrie en de beroepsorganisaties van de producenten te omkaderen.

Sabine Laruelle maakte duidelijk dat het Belgisch voorzitterschap de voorstellen unaniem of ten minste met “een zo breed mogelijk gekwalificeerde meerderheid” wil laten goedkeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content