Europa wil begrotingsbeleid lidstaten dirigeren
De Europese Commissie heeft woensdag enkele voorstellen toegelicht waardoor een begrotingscrisis zoals die van Griekenland kan worden vermeden.
De Europese Commissie wil de nationale ontwerpbegrotingen om te beginnen kunnen bijsturen vooraleer ze in het parlement goedgekeurd worden.
Europa verwacht van de afzonderlijke nationale regeringen dat een ontwerpbegroting al in het voorjaar bij de Commissie wordt ingediend. Na een eerste evaluatie zouden de begrotingsplannen in juni gepresenteerd worden aan de Europese ministers van Financiën.
Pas in het najaar, wanneer het parlement weer samenkomt, zouden de nationale parlementen de begroting kunnen goedkeuren.
Het voorstel van woensdag wijst erop dat de Europese impact op het begrotingsbeleid aanzienlijk wordt versterkt. Nu worden begrotingen pas doorgespeeld in het begin van het volgende jaar, na goedkeuring in het nationale parlement.
De Commissie wil behalve een strenger toezicht op de begroting bovendien effectieve straffen voor landen die het niet te nauw nemen met de begrotingsnormen. Landen met aanhoudende tekorten van meer dan drie procent zouden niet uit de eurozone worden gezet of hun stemrechten verliezen, maar wel voor onbepaalde tijd moeten wachten op de uitbetaling van Europese fondsen.
Ons land moet er rekening mee houden dat de Commissie meer aandacht wil besteden aan de staatsschuld bij de beoordeling van de openbare financiën. Landen met een staatsschuld hoger dan 60 procent van het bbp (bruto binnenlands product) riskeren een procedure als ze de schuldenberg niet snel genoeg afbouwen.
De voorstellen van de Europese Commissie worden vanaf 21 mei besproken door een werkgroep onder leiding van voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier