Europa keurt hogere staatswaarborgen Dexia goed

© reuters

De Europese Commissie maakt geen bezwaar tegen een hogere staatsgarantie voor Dexia.

Nu de Europese Commissie het licht op groen heeft gezet, kunnen de tijdelijke waarborgen voor Dexia worden opgetrokken van 45 naar 55 miljard euro. Eind mei stemde de Europese Commissie al in met de verlenging van de staatsgaranties voor Dexia tot 30 september 2012.

Behalve Dexia zelf waren de regeringen van Frankrijk en Luxemburg – en de centrale banken van Frankrijk en ons land – voorstander om de waarborg op te trekken. Enkel de Belgische overheid, die met 60,5 procent de zwaarste last van de waarborgen torst, lag aanvankelijk dwars. Frankrijk draagt 36,5 procent, Luxemburg 3 procent. Uiteindelijk ging ook België overstag.

Het doel van de hogere waarborg – van 45 tot 55 miljard euro – bestaat erin de financiële stabiliteit van de Frans-Belgische groep te helpen bewaren. De extra 10 miljard blijkt nodig om de negatieve rente-evolutie het hoofd te bieden, want hoe lager de rente op Duitse staatsobligaties, hoe zwaarder het onderpand van de groep weegt.

Als de Commissie haar beoordeling van het plan voor de ontmanteling van Dexia rond heeft, volgt er een definitieve uitspraak over de verenigbaarheid van de maatregel met de richtlijnen van de Europese Unie. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content