Europa bereikt akkoord over hefboomfondsen

© De Griekse minister van Financiën Papakonstantinou en zijn Franse collega Lagarde (belga)

Dinsdag werd in Brussel door de ministers van Financiën van de Europese Unie (EU) een akkoord bereikt over de regulering van alternatieve investeringsfondsen als hefboomfondsen en private equity.

De aanpak van alternatieve investeringsfondsen vormt een van de Europese reacties op de kredietcrisis die in het najaar van 2008 losbarstte. De fondsen zijn niet alleen een belangrijke speler op de financiële markten, hun speculatieve gedrag wordt ook als een van de oorzaken van de financiële turbulentie beschouwd.

Met een richtlijn willen de Europese beleidsmakers voor het eerst de transparantie in de sector versterken en de beheerders van de fondsen aan strengere regels onderwerpen.

In de bevoegde parlementscommissie werd maandagavond een regime goedgekeurd dat afwijkt van het compromis van de lidstaten. De Europarlementsleden zijn van oordeel dat buitenlandse fondsen die voldoen aan de voorwaarden van de richtlijn in de hele Europese Unie gecommercialiseerd moeten kunnen worden. De lidstaten verkiezen een nationale registratie.

Dinsdag raakten de bevoegde ministers van Financiën het in Brussel eens over het voorstel van het Europees Parlement (EP), ondanks verzet van de Britse delegatie. De Britten vrezen namelijk dat te strenge regels kapitaalvlucht in de hand zal werken. Op dit moment huisvest Londen 80 procent van de Europese hefboomfondsen.

De volgende stap bestaat erin dat de ministers van Financiën onderhandelingen opstarten met het Europees Parlement.

Tijdens een plenaire vergadering dinsdag in Straatsburg eisen Europese parlementsleden dat de Europese Commissie drastische maatregelen neemt om de crisis rond de euro een halt toe te roepen en de groei opnieuw te lanceren. Ook de stem om een belasting op financiële transacties te innen, klinkt steeds luider.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content