Eurocommissaris Reding pleit voor vrouwenquota

© belga

Ondanks een Europees charmeoffensief om meer vrouwen in de raden van bestuur van topbedrijven te krijgen, blijven de resultaten uit. Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding pleit nu voor vrouwenquota.

Er staan volgens Viviane Reding kortom nog veel te weinig vrouwen aan de top van de grote bedrijven in Europa. Hoewel ze naar eigen zeggen niet echt warm loopt voor quota, gelooft ze wel in de resultaten ervan.

Om te beginnen lanceert de Commissie van stakeholders een consultatieronde. Daar wil ze ideeën horen over mogelijke maatregelen die genomen zouden kunnen worden om de vertegenwoordiging van vrouwen in bestuursraden op te trekken.

40 procent tegen 2020

Reding lanceerde een jaar geleden een oproep aan het bedrijfsleven om via zelfregulering de ongelijkheid weg te werken, maar dat blijkt niet te werken. Slechts 24 bedrijven ondertekenden een intentieverklaring om ervoor te zorgen dat hun raad van bestuur tegen 2020 40 procent vrouwen telt.

Op dit moment is slechts één op de zeven bestuursleden (13,7 procent) een vrouw. Dat is weliswaar een kleine verbetering ten opzichte van de 11,8 procent uit 2010, maar volgens Reding duurt het aan dit tempo nog 40 jaar vooraleer er een evenwicht tussen mannen en vrouwen wordt bereikt.

Finland kan van alle EU-landen de beste resultaten voorleggen. Daar maken vrouwen voor ruim 27 procent deel uit van van de bestuursraden. Ons land ligt met 10,7 procent onder het gemiddelde. Toch krijgt ons land goede punten voor de in 2011 goedgekeurde wetgeving met genderquota voor vrouwen in beursgenoteerde bedrijven en overheidsbedrijven.

Noorwegen

Spanje stelt tot doel tegen 2015 40 procent vrouwen in de bestuursraden te krijgen, terwijl Frankrijk een vrouwenquota van 20 procent goedkeurde tegen 2014 en 40 procent tegen 2017 voor bedrijven met minstens 500 werknemers en een jaaromzet van 50 miljoen euro. Noorwegen, dat geen deel uitmaakt van de EU, keurde in 2003 al een quota goed waardoor minstens 40 procent van de raad van bestuur uit vrouwen bestaat. (Belga/Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content