Elke leerling krijgt les over financiën en ondernemen
Alle leerlingen zullen in de toekomst een basis economische en financiële vaardigheden aanleren op school.
Dat blijkt alvast uit de voorlopige tekst over de nieuwe eindtermen die De Tijd kon inkijken. Vlaamse parlementsleden van meerderheid en oppositie hebben een lijst opgesteld van veertien ‘sleutelcompetenties’ die de basis moeten vormen voor onderwijsexperts om de nieuwe eindtermen in het onderwijs te ontwikkelen.
Die lijst bevat een aantal vaardigheden die momenteel enkel in de vakoverschrijdende eindtermen zitten en daardoor niet altijd veel aandacht krijgen in de klas. Mediawijsheid en burgerschap behoren tot die nieuwe vaardigheden, maar ook ondernemingszin en financiële geletterdheid.
Uit eerder onderzoek blijkt dat er vandaag een grote kloof gaapt tussen de financiële kennis van Vlaamse leerlingen. Een kwart haalt het hoogste niveau, terwijl 12 procent zo slecht scoort dat ze niet op een volwaardige manier kan deelnemen aan de maatschappij. In 2012 was dat 8,2 procent.
Met het kwart van de Vlaamse leerlingen die het hoogste niveau van financiële geletterdheid halen, ligt het aantal toppresteerders in Vlaanderen dubbel zo hoog als het gemiddelde in de OESO, merkt De Tijd op. Vlaanderen staat in die rangschikking op de tweede plaats na China.
Niet enkel in Vlaanderen, ook in Nederland is er behoefte aan meer financiële kennis in het onderwijs. Bij onze noorderburen blijkt 19 procent van de leerlingen onvoldoende financieel geletterd, berekende budgetvoorlichtingsinstantie Nibud in mei van dit jaar.
Afgelopen zondag omschreef Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in het VRT-programma De Zevende Dag de vraag naar financiële vaardigheden van de ouders nog als ‘verrassend’.
Minister Crevits geeft het Vlaams parlement tot eind september de tijd om nieuwe eindtermen vast te leggen. Lukt dat niet, dan zal de geplande hervorming van het secundair onderwijs volgend schooljaar met de huidige eindtermen starten, schrijft De Tijd.