Economische groei Frankrijk en Duitsland overtreft verwachtingen

© belga

De groei van de Franse en Duitse economie heeft in het eerste kwartaal de verwachtingen overtroffen.

Onze zuiderburen tekenden de grootste groei in ruim vijf jaar op. Duitsland zit opnieuw op het niveau van voor de crisis. De Duitse economie, de grootste van de eurozone, groeide met 1,5 procent in het eerste kwartaal. Analisten hadden een toename van 0,9 procent verwacht. Vooral de binnenlandse vraag trok opnieuw aan, naast de export, die traditioneel de belangrijkste motor is.

In het vierde kwartaal van 2010 lag de groei op 0,4 procent, vooral als gevolg van de barre weersomstandigheden. De voorbije maanden was er dan ook een soort van inhaalbeweging.

Op jaarbasis steeg het Duitse bbp met 5,2 procent. Dat is het hoogste groeicijfer voor deze periode sinds de Duitse eenmaking. Bij onze zuiderburen was er de eerste drie maanden sprake van een groei met 1 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Analisten waren uitgegaan van een toename met 0,6 procent. Op jaarbasis is er een groei van 2,2 procent.

Uit de statistieken van Eurostat blijkt ook dat de Griekse economie in het eerste kwartaal opnieuw aanknoopt met groei. Het bbp van de Grieken klom in het eerste kwartaal met 0,8 procent tegenover het voorgaande kwartaal. In vergelijking met begin 2010, daalde het Griekse bbp wel met 4,8 procent.

Voor de volledige eurozone is er sprake van een groei met 0,8 procent in het eerste kwartaal tegenover 0,3 pct groei in het laatste kwartaal van 2010. Op jaarbasis stemt de groei overeen met 2,5 procent. Dezelfde percentages werden opgetekend voor de Europese Unie (EU).

(Belga/AFP/DPA/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content