ECB-voorzitter Christine Lagarde hint op eerste renteverlaging in juni

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Zoals verwacht handhaaft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste beleidsrente op 4 procent, maar tegelijk zet ze de poort open voor een eerste renteverlaging in juni.

“We maken vooruitgang, maar we hebben nog onvoldoende vertrouwen dat de dalende inflatietrend sterk en duurzaam genoeg is. We hebben eerst meer data nodig. In april zullen we nog over te weinig data beschikken. Pas in juni hebben we voldoende data”, zei ECB-voorzitter Christine Lagarde op de persconferentie.

De ECB kon de vergadering openen met goed nieuws. De inflatie daalt sneller dan verwacht, vooral dankzij lagere energieprijzen. In de nieuwe vooruitzichten verwacht de ECB een ook iets snellere daling van de kerninflatie, al blijft de kerninflatie met gemiddeld 2,6 procent in 2024 nog ruim boven de doelstelling van 2 procent. “We zijn er nog niet. We hebben nog onvoldoende vertrouwen dat de dalende trend sterk en duurzaam genoeg is”, herhaalde Christine Lagarde de uitspraken die ze vorig maand deed in een interview met Kanaal Z en Trends.

Sleutel ligt bij looninflatie

Niemand in de raad van bestuur van de ECB opende een discussie over een eerste renteverlaging in maart, omdat de binnenlandse prijsdruk nog te hoog is. De arbeidsintensieve dienstensector wordt nog geplaagd door een inflatie van 3,9 procent, aangevuurd door lonen die in het eurogebied nog met 4,5 procent stijgen. Tegelijk staat ook de arbeidsproductiviteit onder druk, zodat de loonkosten per eenheid product nog te snel stijgen om compatibel te zijn met de terugkeer naar een inflatie van 2 procent.

“We zien de eerste signalen dat de loonstijgingen afnemen. We merken ook dat de bedrijven die hogere lonen beginnen te absorberen in hun winstmarges, in plaats van die door te rekenen in de prijzen. We hebben echter nog bevestiging nodig dat die evoluties zich doorzetten. We houden de evolutie van de lonen en de winstmarges de komende maanden daarom scherp in de gaten”, zegt Christine Lagarde.

Herstel loopt vertraging op

De economie van het eurogebied flirt intussen met een kleine recessie. Het restrictieve geldbeleid van de ECB doet daarbij het beoogde werk om via een lagere vraag de inflatie af te remmen. De gezinsbestedingen zijn pover, de bedrijfsleiders lopen niet over van vertrouwen en de export staat onder druk.

Christine Lagarde wil echter niet gezegd hebben dat de ECB groei opoffert om de inflatiedoelstelling te halen: “We verwachten in de tweede helft van dit jaar een economisch herstel. Dankzij de dalende inflatie stijgen de lonen in reële termen.  De grootste impact van het restrictieve geldbeleid is achter de rug en de export kan aantrekken. We stellen enkel een lichte vertraging op het verwachte herstel vast. Voor dit jaar verwachten we een groei van 0,6 procent. In 2025 moet dat 1,5 procent worden.”

Bekijk hieronder de toelichting van Siddy Jobe (Econopolis) bij het monetaire beleid van de ECB en de Federal Reserve (Fed)

Lees ook:

Bekijk hieronder het integrale interview met Christine Lagarde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content