ECB pleit voor hogere lonen in Duitsland

© Belga

‘Loonsverhogingen in Duitsland kunnen de hele eurozone verder helpen’, stelt de Belgische hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank Peter Praet.

De lage werkloosheid en de beperkte inflatie in Duitsland scheppen ruimte voor loonsverhogingen in Europa’s grootste economie, stelt de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) Peter Praet in een interview met het Duitse Der Spiegel.

Loonsverhogingen in Duitsland kunnen de hele eurozone verder helpen, denkt de Belgische econoom. Door de hogere koopkracht kan de vraag naar goederen uit de andere eurolanden toenemen, waardoor de bijzonder lage inflatie in de eurozone kan worden gestimuleerd.

Praet schaart zich daarmee achter uitspraken van de Duitse centrale bank, die vorige week al aangaf dat vakbonden de komende tijd hogere looneisen zouden kunnen stellen.

Praet wees erop dat in veel Zuid-Europese landen de looneisen beperkt moeten blijven, zodat de concurrentiepositie van die landen kan verbeteren. In sterkere landen, zoals Duitsland, zijn ruimere loonsverhogingen volgens hem op zijn plaats. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content