‘ECB overweegt uit trojka te stappen’

© belga

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om zich terug te trekken uit de ’trojka’ van internationale kredietverstrekkers die onder meer het noodlijdende Griekenland – onder strikte voorwaarden – van de ondergang wil redden.

Volgens bronnen bij de Duitse zakenkrant Handelsblatt wil de ECB het samenwerkingsverband met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds stopzetten, omdat ze belangenmenging vreest wanneer ze binnenkort staatsobligaties van eurolanden gaat opkopen. De nieuwe linkse regering van de Griekse premier Alexis Tsipras heeft overigens eerder al te kennen gegeven niet langer te willen samenwerken met de trojka.

Bovendien wil ook het Internationaal Monetair Fonds liever vroeg dan laat uit de trojka stappen, meldt de Duitse krant. Dat zou dan betekenen dat de Europese Commissie als enige overblijft.

Handelsblatt meldde afgelopen weekend dat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, niet langer gelooft in een bloeiende toekomst voor de trojka. Juncker ziet meer heil in een concept met ‘meer democratische controle’, luidt het.

De trojka werd in 2010 in het leven geroepen om armlastige Europese lidstaten van het bankroet te redden. In ruil voor de financiële noodhulp van de geldschieters moesten de betrokken lidstaten wel strikte bezuiningsmaatregelen en hervormingsplannen kunnen voorleggen. De trojka bestaat tot nader order uit experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content