ECB onder druk door inflatie en werkloosheid
De druk om de rente te verlagen neemt toe.
De Europese Centrale Bank (ECB) krijgt af te rekenen met toenemende werkloosheid en inflatie die ver onder het streefdoel van 2 procent ligt.
Dinsdag maakte het Europees statistiekbureau Eurostat enkele cijfers bekend die de kans op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) verhogen.
Inflatie
De inflatie in de eurozone is in april namelijk fors gedaald, van 1,7 tot 1,2 procent. Dat is het laagste peil sinds februari 2010. De ECB mikt op een inflatiecijfer van net onder de 2 procent als streefdoel.
De in Frankfurt gevestigde Europese Centrale Bank (ECB) hield bij een eerdere prognose voor dit jaar rekening met een inflatie van 1,6 procent. In 2014 zou de inflatie uitkomen op 1,3 procent.
Arbeidsmarkt
Dinsdag kwamen er nog weinig bemoedigende cijfers over de arbeidsmarkt in de eurozone. Eurostat noteerde in de 17 landen van de eurozone in maart een toename met 62.000 werklozen tot 19,2 miljoen. Dat aantal brengt de werkloosheidsgraad ten opzichte van de actieve beroepsbevolking op 12,1 procent tegenover 12 procent een maand eerder. Een record.
Renteknip
Volgens 70 economen gepolst door het persagentschap Bloomberg kan de Europese Centrale Bank (ECB) niet langer aarzelen om de rente te verlagen. Volgens Bloomberg volgt er donderdag 2 mei een renteknip, waardoor de belangrijkste rentevoet verlaagd wordt van 0,75 procent tot 0,50 procent.
Maar is dat voldoende? Volgens Frederic Ducrozet, econoom bij Credit Agricole SA, verwachten de markten mogelijk een forsere renteverlaging met 50 basispunten. Rekening houdend met de gebruikelijke terughoudendheid van de Europese Centrale Bank, is het volgens Ducrozet met een dergelijke lage inflatie niettemin echt wel het ogenblijk om de impact van een renteknip te maximaliseren.
Of niet?
Hoewel er al maanden gespeculeerd wordt over een renteverlaging om de Europese groeimotor weer op toerental te krijgen, liet ECB-bestuurder Jörg Asmussen vorige week een ander geluid horen. Volgens Asmussen dringt een renteverlaging niet door tot bedrijven en consumenten. Banken zouden de extra financiële middelen die een renteverlaging meebrengt namelijk niet doorsluizen naar consumenten en bedrijven.
Bovendien neemt de druk op de overheden om te bezuinigen in het geval van een renteverlaging niet toe maar af. Dat komt eenvoudigweg omdat er dan minder rente op de staatsschuld moet worden betaald, aldus de ECB-bestuurder. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier