ECB klaar voor renteverlaging in juni, zegt hoofdeconoom

Philip Lane | Foto: Getty

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gehint op een renteverlaging volgende week. Hoofdeconoom Philip Lane gaf in Financial Times aan dat er voldoende redenen zijn om de hoge rente te verlagen, tenzij er grote verrassingen optreden. Daarmee lijkt de ECB als een van de eerste grote centrale banken dit jaar de rente te gaan verlagen.

Beleggers verwachten dat de ECB de depositorente met een kwartprocentpunt zal verlagen, van het huidige record van 4 procent, aangezien de inflatie in de eurozone bijna het doel van 2 procent heeft bereikt. Lane benadrukte dat de inflatie in de eurozone sneller daalde dan in de Verenigde Staten vanwege de energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Restrictief beleid

Hoewel de ECB van plan is de rente te verlagen, zullen de beleidsmakers de rente hoog genoeg houden, om de inflatie onder controle te houden. Lane gaf aan dat de rente in restrictief gebied moet blijven, om te voorkomen dat de inflatie weer stijgt. Hij benadrukte dat het beleid van de ECB effectief was in het terugdringen van de inflatie.

De inflatie in de eurozone is gedaald van meer dan 10 procent in 2022 naar 2,4 procent in april, maar in mei zou ze weer licht te stijgen, naar 2,5 procent. Lane gaf aan dat de ECB het restrictieve beleid zal handhaven tot 2025, om de inflatie op de lange termijn onder controle te houden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content