ECB houdt rente onveranderd

© reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone ongewijzigd. Dat meldde de bank na afloop van zijn beleidsvergadering.

Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito’s die banken in Frankfurt aanhouden blijft -0,4 procent. Dat betekent dat het geld kost voor banken om middelen aan te houden bij de centrale bank. De ECB liet in een mededeling weten dat de belangrijkste rentetarieven op de huidige of lagere niveaus blijven gedurende een lange periode.

Nog een lange weg

Verschillende analisten hadden verwacht dat Mario Draghi, voorzitter van het ECB het opkoopprogramma, dat afloopt in maart 2017, zou verlengen. Zo zit de centrale bank nog ver verwijderd van haar doelstelling: een inflatie van net geen 2 procent. In augustus klokte het inflatiecijfer af op 0,2 procent, 18 basispunten onder de doelstelling van Draghi en zijn entourage.

Vraag is hoe lang de centrale bank nog staatsobligaties kan blijven opkopen. Zo dreigt er onder meer een tekort aan Duitste schuldpapier. De ECB heeft namelijk beslist dat centrale banken geen obligaties mogen kopen die onder de depositorente van -0,4 procent noteren. En dat is nu net het geval voor het merendeel van de Duitste obligaties.

In aanloop naar de rentevergadering werd er door sommige analisten geopperd dat de ECB kan overwegen om, net zoals de Japanse en Zwitserse centrale bank, aandelen op te kopen. Al is de kans bijzonder klein dat Frankfurt die weg zal inslaan. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content