ECB breidt opkoopprogramma uit met 600 miljard euro
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat haar programma voor de opkoop van schuldpapier – QE – fors uitbreiden.
De ECB koopt massaal staats- en bedrijfsleningen op – quantitative easing (QE) – om de economie te ondersteunen tijdens de coronapandemie. ECB-voorzitter Christine Lagarde liet eerder al uitschijnen dat ze van plan was om extra geld in de economie te pompen. De omvang van het opkoopprogramma zou ‘zo breed en zo lang als nodig aangepast worden’, klonk het eind april.
Vandaag maakte Lagarde dan bekend dat het opkoopprogramma van schuldpapier wordt uitgebreid met 600 miljard euro tot 1,35 biljoen. De looptijd ervan wordt verlengd tot einde juni 2021, zes maanden langer dan gepland.
Door schuldpapier op te kopen, blijven de rentetarieven voor bedrijven en overheden laag. De ECB deed dat ook al de afgelopen jaren: ze heeft voor 2,8 biljoen euro op haar balans staan.
De rentetarieven in de eurozone houdt de ECB onveranderd. Hier heeft de centrale bank sowieso niet veel speelruimte meer, want de tarieven staan al jaren op een historisch laag peil.
Forse krimp van de economie
Donderdag heeft de ECB ook de nieuwe groeiprognoses bekendgemaakt.Voor dit jaar wordt een terugval met 8,7 procent voor de economie van de eurozone verwacht als gevolg van de coronapandemie.
Voor 2021 wordt een herstel van 5,2 procent verwacht en in 2022 een economische groei van 3,3 procent. Dat betkent dat het op zijn minst twee jaar twee jaar duurt voordat het verlies van 2020 is goedgemaakt.
Lagarde sprak in een toelichting over ‘een krimp zonder voorgaande’. Volgens de ECB-voorzitter zijn er tekenen dat het dieptepunt is bereikt, maar blijft ook het herstel gering. Bij de vorige prognose in maart, toen het nieuwe coronavirus Europa nog niet overspoeld had, verwachtte de ECB een economische groei van 0,8 procent dit jaar.
Inflatie
De inflatie zou volgens de Europese Centrale Bank 0,3 procent bedragen in 2020 tegenover 1,1 procent bij de vorige prognose. Volgens de prognoses van de ECB klimt de inflatie tot 0,8 procent in 20210 en tot 1,3 procent in 2022.
De ECB streeft in principe naar een inflatie van net onder de 2 procent, maar dat cijfer is al lang niet meer gehaald. Té lage prijsstijgingen worden als een risico voor de economie beschouwd, omdat consumenten en bedrijven hun investeringen zouden kunnen uitstellen.