‘ECB bereid tot meer transparantie’

© reuters

De kans bestaat erin dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort de notulen van de bestuursvergaderingen publiceert.

De kans bestaat erin dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort de notulen van de bestuursvergaderingen publiceert.

De Europese Centrale Bank (ECB) kan binnenkort starten met het publiceren van de notulen van de bijeenkomsten van de bestuurders, net als zijn Amerikaanse tegenhanger, de ‘Fed’, dat doet. Dat hebben twee bestuursleden laten verstaan in een interview met de Franse krant Le Figaro en het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung.

Volgens de Franse ECB-bestuurder Benoît Coeuré zou de publicatie snel kunnen gebeuren, aangezien de ECB op dit moment de enige centrale bank is die de notulen van zijn vergaderingen niet publiceert. ‘Transparantie is belangrijk voor een slagvaardig monetaire beleid en het vertrouwen in de centrale bank’, voegt hij eraan toe.

Zijn Duitse collega, Jörg Asmussen, is van oordeel dat ‘de publicatie van rapporten het Europese mandaat van de ECB ten goede zal komen’. Volgens Asmussen is het debat daarover binnen de raad volop aan de gang. Tot nu toe heeft de ECB geweigerd de notulen te publiceren uit vrees voor druk van buitenaf die het monetaire beleid zou kunnen beïnvloeden.

In een interview met het Duitse Handelsblatt pleitte hoofdeconoom van de ECB Peter Praet eerder deze maand al voor meer ‘open communicatie’ vanuit diezelfde centrale bank. Meer transparantie over de notulen van de bijeenkomsten van de bestuurders zou daarbij een optie zijn, verduidelijkte hij toen.

De ECB neemt in het tweede halfjaar van 2014 het toezicht op 130 Europese banken voor haar rekening. Vooraleer ze die verantwoordelijkheid neemt, wil ze begin 2014 de balansen van banken die onder haar bevoegdheid (zullen) vallen onder de loep nemen. (ANP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content