“Duitsland dient als voorbeeld voor België”

© Belga

De nieuwe – nog te vormen federale regering – moet het vertrouwen opnieuw herstellen door maatregelen te nemen naar Duits model. Dat zegt het VBO donderdag naar aanleiding van zijn halfjaarlijkse conjunctuurenquête.

Uit de enquête van de werkgeversorganisatie blijkt dat voor de meeste bedrijfssectoren – met uitzondering van de bouwsector – het dieptepunt van de crisis voorbij is. Tegelijk vrezen de bedrijven dat een herstel naar het niveau van voor de crisis een moeizaam en lang proces wordt. Dat proces zou dan pas in 2013 voltrokken worden. Vooral op het vlak van tewerkstelling blijven de bedrijven pessimistisch. Eén op de drie bedrijven verwacht zelfs dat het niveau van tewerkstelling van voor de crisis nooit meer geëvenaard wordt.

Duits voorbeeld

Het komt er voor de nieuwe regering volgens het VBO in de eerste plaats op aan na de verkiezingen van 13 juni zo snel mogelijk te saneren en te hervormen. Topman Rudi Thomaes is daarbij van oordeel dat ons land het Duitse voorbeeld moet volgen. “Daar grijpt men in bij de ambtenaren. Maar de Duitse regering voert ook een nieuwe belasting in op financiële transacties en maakt extra budgetten vrij voor onderzoek & ontwikkeling en voor opleiding,” verduidelijkt hij.

Door het vertrouwen te herstellen kan de spread op Belgisch staatspapier dalen, wat volgens het VBO enkele miljarden euro’s aan besparingen kan opleveren.

Loonkostenhandicap

Het VBO mikte donderdag eveneens op de loonkostenhandicap, die door de regering moet worden teruggedrongen om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven aan te scherpen. Indien mogelijk in overleg met de sociale partners, maar desnoods dwingend “zoals de loonwet van 1996 voorschrijft”. Thomaes vindt bovendien dat het activeringsbeleid van werklozen in ons land te wensen overlaat: “Ondanks de laagconjunctuur vinden duizenden van onze ondernemingen geen geschikt personeel. Dat is hallucinant.” Dat activeringsbeleid zou volgens Thomaes moeten worden uitgebreid naar de 50-plussers,” die zowat de helft van de RVA-budget uitmaken”.

Garanties

De VBO-topman gaf nog een tip mee voor de nieuwe coalitiepartners, die “garanties moeten geven over de uitwerking van de maatregelen die ze zullen nemen.” Ook in dat geval kan België volgens Thomaes een voorbeeld nemen aan Duitsland, waar de omvang van het begrotingstekort verankerd werd in de grondwet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content