Duitsland bezorgt België 50.000 bankgegevens van mogelijke belastingontduikers
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft 19 andere Europese landen op de hoogte gebracht van een lijst van meer dan 150.000 bankgegevens die gelinkt kunnen worden aan belastingontduiking. De lijst bevat ook net geen 50.000 Belgische bankgegevens.
De deelstaat verkreeg de info nadat een harde schijf anoniem werd afgeleverd bij de fiscale recherche in Wuppertal. De verschillende genoemde landen kregen de gegevens doorgestuurd, aldus een persbericht op de site van de deelstaatregering. Het gaat om gegevens bij Luxemburgse en Zwitserse banken. Duitsland (54.000 keer) komt het meeste voor in de lijst. Daarachter komt België met precies 49.022 vermeldingen. Frankrijk wordt 42.540 keer genoemd. Andere Europese landen komen in veel mindere mate voor: Nederland (4.466), Italië (1.915) en Spanje (1.104).
De gegevens bevatten ook documenten van adviesbureaus van een bank, ‘die kunnen wijzen op medeplichtigheid aan belastingontwijking’, aldus de minister van Financiën van Noordrijn-Westfalen, Norbert Walter-Borjans. ‘Met deze nieuwe gegevens toont Noordrijn-Westfalen dat we de automatische informatie-uitwisseling al uitvoeren voor die in werking getreden is, en dat we alle mogelijkheden gebruiken om samen te werken met de fiscale recherches van onze Europese buren.’
Nog volgens de minister vormt deze stap een ‘belangrijke boodschap’ aan belastingontduikers. ‘Alsmaar meer schuilplaatsen voor zwart geld worden ontdekt.’
Stichtingen en postbusbedrijven
De Duitse deelstaat kreeg uit Frankrijk nog een tweede harde schijf, met informatie over ‘vooral stichtingen en postbusbedrijven bij een Zwitserse bank, met banden met zeven verschillende landen’. Die gegevens komen bovenop de informatie die de Frans-Italiaanse klokkenluider Hervé Falciani, die aan de oorsprong lag van Swissleaks, al lekte. Daarbij gaat het om 1.772 gevallen: de meeste Duits, maar ook 85 uit België, Italië, Hongarije, Nederland, Spanje, Tsjechië en Zweden.
De Duitse deelstaat laat zich al langer gelden in de strijd tegen fiscale fraude. In november vorig jaar bezorgden de autoriteiten Griekenland gegevens van fraudeurs. Daarnaast kocht ze al verschillende cd’s en usb-sticks aan met bankgegevens van mensen die verdacht worden van fraude. Dat laatste leidde al tot polemieken in Duitsland. (BELGA/JVL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier