Duitsland bereikt akkoord over Europees begrotingspact

© reuters

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel heeft met de oppositie een akkoord bereikt over de parlementaire ratificatie van het Europees begrotingspact.

De oppositie van SPD en Groenen wilde van Merkel wel graag iets terug vooraleer het begrotingspact goed te keuren. De bondskanselier kondigde de oppositie – in ruil voor haar toestemming – dan maar een stimuleringsprogramma aan om de economie aan te zwengelen en de werkgelegenheid te bevorderen.

SPD-topman Sigmar Gabriel sprak na afloop van het overleg bij Merkel van een ‘goed resultaat’. Er werd tussen de oppositie en Merkel uiteindelijk ook een overeenstemming bereikt over een belasting op financiële transacties. Er komt dus een financiële transactietaks op basis van het model dat de Europese Commissie heeft voorgesteld. In het geval andere EU-lidstaten zouden beginnen tegen te pruttelen, kan er desnoods een ‘coalitie van bereidwilligen’ worden gesmeed.

Merkel heeft de steun van de oppositie nodig om het begrotingspact met een tweederdemeerderheid op vrijdag 29 juni door de twee kamers van het parlement te loodsen. Het begrotingspact heeft tot doel de overheidstekorten van Europese zondaars aan banden te leggen. (Belga/fd/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content