Duitsland bereid te betalen voor gestolen ‘informatie’

© belga

Duitsland is bereid een informant te betalen voor gestolen gegevens van Zwitserse bankrekeningen van belastingfraudeurs. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dinsdag verklaard.

Juridisch lijkt de zaak op die van de aankoop van gegevens uit Liechtenstein in 2008, “dus konden we geen andere beslissing nemen”, aldus Schäuble.

De minister benadrukte dat tot dusver geen enkele rechtbank de wettelijkheid van die operatie in 2008 ter discussie heeft gesteld.

Op de vraag “moet er betaald worden?”, antwoordde de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat “alles gedaan moet worden om die gegevens te verkrijgen”.

Een anonieme informant had Duitsland voorgesteld om bij hem – voor een bedrag van 2,5 miljoen euro – bankgegevens te kopen van klanten die ervan verdacht worden hun geld in Zwitserland ondergebracht te hebben. Duitsland zou op die manier minstens 100 miljoen euro kunnen recupereren.

Zwitserland verzekerde maandag dat het land samenwerking met Duitsland weigert als Duitsland gestolen gegevens gebruikt. De 5 miljoen euro die betaald werd voor de gegevens van Liechtenstein in 2008 gaven Duitsland al de gelegenheid 180 miljoen euro te recupereren en een grote vis te vangen: de voormalige topman van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content